Home / Iz drugih medija / ANTE TANDARA: ‘Da Ministarstvo radi kao zagrebački Ured ne bi bilo šatora u Savskoj’

ANTE TANDARA: ‘Da Ministarstvo radi kao zagrebački Ured ne bi bilo šatora u Savskoj’

Spread the love

Vlada bi trebala prekopirati ono što radi zagrebački Gradski ured za branitelje.

Predsjednik Zajednice udruga HVIDR-e Grada Zagreba Ante Tandara rekao je u srijedu da bi Ministarstvu branitelja trebao uzor biti zagrebački Gradski ured za branitelje, pa mu se ne bi dogodio šator ispred Savske 66.

“Vlada bi trebala prekopirati ono što radi zagrebački Gradski ured za branitelje. Da tako radi Ministarstvo branitelja, bilo bi puno manje problema u Hrvatskoj i ne bi nam se dogodio ovaj šator ispred Savske 66”, rekao je Tandara novinarima u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, gdje je u povodu Dana branitelja Grada Zagreba, 30. svibnja, Odbor za branitelje organizirao tematsku sjednicu.

Gradski zastupnik HDZ-a Zoran Piličić ocijenio je da su najveći problemi zagrebačkih branitelja vezani za zdravstvo, zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje.

“Gradski ured za branitelje im dobru volju, međutim, Zagreb je velik i ima mnoštvo drugih ureda koji su dijelom nadležni za ta pitanja, pa koordinacija to sve usporava”, kaže Piličić koji time objašnjava to što u prvih osam mjeseci prošle godine i prvih pet mjeseci ove godine nijedan hrvatski ratni vojni invalid nije otišao na medicinsku rehabilitaciju.

U vezi stambene problematike, Piličić kaže da je Grad Zagreb dosta napravio, ali mu to svejedno “nije na ponos”, jer su drugi gradovi trajno stambeno zbrinuli svoje branitelje.

“Na naš pritisak u zadnjih godinu dana počeo je otkup stanova”, rekao je Piličić i najavio da će nastaviti pratiti tu problematiku sve dok se otkup stanova ne završi.

Pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih rekla je da Grad osigurava brojne zdravstvene mjere za hrvatske branitelje i njihove obitelji, poglavito medicinsku rehabilitaciju za HRVI i članove obitelji smrtno stradalih, nestalih i zatočenih branitelja.

Istaknula je da se brinu i o nezaposlenim braniteljima, provode stručne edukacije, dokvalifikacije i prekvalifikacije, te stjecanje poduzetničkih vještina radi zapošljavanja i samozapošljavanja.

“Branitelje stambeno zbrinjava lokalna uprava, a Ministarstvo branitelja zbrinjavanja samo stradalnike Domovinskog rata. U oba dijela taj proces ide prilično sporo”, rekla je.

Helfrih se opravdala da neki postupci traju duže zbog rokova utvrđenih Zakonom o javnoj nabavi, tako da trenutno čekaju završetak postupaka za sistematske preglede i medicinsku rehabilitaciju za HRVI, te ljetovanje za djecu branitelja.

Izvor:Politika plus

Comments

comments

Pogledajte još...

Tribina ” Uloga i doprinos zagrebačkih postrojbi u VRO Oluja na Banovini

Spread the love Pozivamo Vas na Tribinu ” Uloga i doprinos zagrebačkih postrojbi u VRO …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.