Home / Iz drugih medija / Šveps ‘oprao milijune’ i časnu Hvidru pretvorio u mafijaško leglo

Šveps ‘oprao milijune’ i časnu Hvidru pretvorio u mafijaško leglo

Spread the love

„Pogledajte samo njegov stil života… Ručkove, večere… Kakav to čovjek dođe na braniteljski prosvjed u odijelu i cipelama vrijednim barem 3000 eura? Pa, on vrijedi kao nekoliko invalidskih mirovina!“, zamjeraju mu članovi Hvidre, ali i branitelji među kojima Šveps već godinama ne kotira dobro.

Što se zagrebačke Hvidre tiče, dosadašnji predsjednik Mirko Ljubičić Šveps je prošlost. Čovjek koji će pokušati vratiti ugled ove okaljane udruge koja je osnovana s časnim ciljem je Ante Tandara, njezin novi predsjednik…

Sve dosad pisano i rečeno o bivšem Hvidre grada Zagreba Mirku Ljubičiću Švepsu potvrdilo se – i to u puno crnjem obliku nego što se mislilo. Pokazao je to prvi, letimičan pogled na njegovo financijsko izvješće koje je otkrilo šokantno visoke iznose koje je Šveps suludo trošio u privatne svrhe i pritom ih prikazivao na još luđi način. Otkrilo se, tako, da je Mirko Ljubičić Šveps, unatoč poslu u Holdingu, invalidskoj mirovini i naknadi koju dobiva kao predsjednik Vatrogasnog društva Jarun, duboko zaronio u blagajnu Hvidre, namijenjenu onima kojima je to uistinu potrebno.

Da je Šveps kroz godine „strusio” milijune, vidljivo je iz posve banalnih stavki kao što su ručkovi za koje je u samo jednoj polovici godine, a u društvu Miodraga Deme i Mira Lace, potrošio 74.000 kuna, zbog čega je prije svih ovih događanja dobio opomenu. Iako se drži mudrom osobom, Šveps je svoje privatne troškove prikazivao na naivan i gotovo glup način, pa je tako iznos od 44.302.05 kuna pravdao potrošnjom na automobilske gume. To bi se možda i moglo prežvakati, ali samo ako se ne bi znalo kako Hvidra zapravo i nema službeno vozilo! Poražavajuće financijsko izvješće za samo dio godine potvrdilo je ono u što su članovi ove zajednice već dugo sumnjali – a to je nemilosrdno pranje novca kojim je Šveps financirao i televizijsku kuću Z1. Potvrdilo je i još nešto… Šveps je, a to je bio jedan od okidača za traženje njegovog odstupanja, na svoju ruku mijenjao Hvidrin Statut i tim se izmjenama izdigao iznad Zajednice udruga Hvidre RH, te tako na neki način postao nedodirljiv i neprovjerljiv u svojim malverzacijama. Iako je to činio i prije, izmjenama statuta Šveps je potpuno izgubio kontrolu u svojim megalomanskim potrebama pri čemu je prešao svaku mjeru.

„Pogledajte samo njegov stil života… Ručkove, večere… Kakav to čovjek dođe na braniteljski prosvjed u odijelu i cipelama vrijednim barem 3000 eura? Pa, on vrijedi kao nekoliko invalidskih mirovina!“, zamjeraju mu članovi Hvidre, ali i branitelji među kojima Šveps već godinama ne kotira dobro.

Ipak, Šveps je jako dobro znao da za ovako mutne radnje iza sebe mora imati mutne ljude. Jedan od vodećih je Valentino Rajković, jednako vješt u muljažama i političkim „prešaltavanjima“ kao i Šveps, a neki će reći – i za klasu bolji.

Tko je Valentino Rajković?

Iako više nije predsjednik, pa niti član Hvidre, Šveps je do kraja sazivao sastanke u Sopotu na koje su se odazivali njegovi poslušnici Valentino Rajković, Veljko Vičević, Jozo Tomas, Slavko Oklješa i Luka }}Žko. S obzirom da je već prvom, površnom revizijom utvrđeno da je Šveps imao “prste u pekmezu” do laktova, jasno je i da je morao imati podršku predsjednika područnih Hvidri. Podršku je dobivao tako što je veliki dio kolača uzimao sebi, a predsjednicima dijelio mrvice. Poznavajući dosadašnji Švepsov stil, nije nemoguće da ih sad ucjenjuje i prijeti da će njegovim padom pasti i oni. Iz Hvidre naročito upozoravaju na Valentina Rajkovića preko kojeg se izbačeni Šveps pokušava nametnuti kao relevantan faktor.

Valentino Rajković umirovljeni je pukovnik i predsjednik Hvidre Novi Zagreb, osoba koja je već dugi niz godina na “zlu glasu” zbog kriminalne prošlosti. Rajković je, naime, osuđen na tri godine zatvora, odnosno na pet godina uvjetno, zbog krivotvorenja dokumenata. Točnije, deset godina prije presude kao zaposlenik MUP-a na poslovima deportacije prodavao je boravišne vize strancima. Unatoč presudi, spretni Rajković uspio je od Jadranke Kosor “iskamčiti” odličje za osobite zasluge i doprinos hrvatskoj državi. Osim što je Hrvatskoj “doprinio” tako što je na nezakonit način strancima omogućio boravak u Hrvatskoj i pritom zaradio, Rajković je uspio s Kosoricom sklopiti kumstvo! Ovo neobično kumovanje otvorilo mu je i vrata Vatikana, pa je opet po odluci kume Kosor dobio čast nazočiti audijenciji kod Svetog Oca. Osim što je kao osoba kriminalne prošlosti uspio biti odlikovan i pružiti ruku samom papi, Rajković je uspio i registrirati udrugu Hvidra Novi Zagreb, iako je poznato da je za registraciju obavezno priložiti potvrdu o nekažnjavanju.

“Našla krpa zakrpu”

Vratimo se najdužem kraku ove hobotnice, Mirku Ljubičiću Švepsu… Jasno je zašto je mudri bivši predsjednik Zajednice udruga Hvidre grada Zagreba trebao “kompanjone” s kojima je dijelio plijen. Njegovi politički istomišljenici sada su, može se reći, u nebranom grožđu jer, osim što su na neki način dužni, strahuju da ih Šveps svojim padom ne povuče za sobom. Bilo kako bilo, ova mala kriminalna tvornica čiji je osnutak imao časnu, pa i humanitarnu namjenu, po financijskom izvješću samo u 2013. godini potrošila je vrtoglavih 6.800,000 kuna! Članovi Hvidre koji pokušavaju vratiti čast ovoj udruzi pitaju se kako je to moguće, ako se zna da se područne Hvidre samofinanciraju iz sredstava dobivenih od Grada i države na račun svojih programa i ako je poznato da su članovi predsjedništva volonteri, da stalne obveze u Hvidri imaju samo predsjednik i tajnica!

“Ne znamo, jednostavno, na što je tako bjesomučno trošio novac. Po izvješću, samo dva kazana graha pripremljena prilikom bdijenja za generale stajala su više od 70.000 kuna! Pa, kakav je to grah? – pitaju se članovi Hvidre i odgovaraju: “Najskuplji u povijesti”! Podsjećaju na činjenicu da je za sve godišnje obveze iznos od 380 do 400 tisuća kuna i više nego dovoljan. Za ova nebulozna financijska izvješća uz Švepsa je bila zadužena i njegova tajnica Milena, koja je, nakon što je vidjela da je vrag odnio šalu, pobjegla glavom bez obzira na novo radno mjesto u Holdingu. Ovo uspaničeno, prokazano društvo sada čini sve kako bi vratilo Švepsovu staru slavu, a i povjerenje članova ove udruge. Ipak, sve govori da se to neće nikada dogoditi. Duga lista Švepsovih grijeha svakim danom je sve duža. Teško da će članovi Hvidre samo tako prijeći preko činjenice da je novac koji je bio namijenjen za njihove potrebe, potrebe udruge i socijalno ugroženih invalida Domovinskog rata, trošio na odijela i šampanjac.

 Izor>Dnevno

Comments

comments

Pogledajte još...

Tribina ” Uloga i doprinos zagrebačkih postrojbi u VRO Oluja na Banovini

Spread the love Pozivamo Vas na Tribinu ” Uloga i doprinos zagrebačkih postrojbi u VRO …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.