Home / Obavijest za članove / Junak Domovinskog rata – Damir Tomljanović Gavran, ‘Tigar koji je išao prvi’

Junak Domovinskog rata – Damir Tomljanović Gavran, ‘Tigar koji je išao prvi’

Spread the love

Dostojanstveno, s pijetetom i ponosom ZU HVIDR-a GZ prisustvovala je u Krivom Putu na obilježavanju 29. obljetnice pogibije Damira Tomljanovića – Gavrana, legendarnog zapovjednika Tigrova, hrabrog ratnika koji je 17.veljače 1994.g. poginuo od snajperskog hica na Tulovim gredama na Velebitu .

„Izdrži, prijatelju, stižem!“ – rečenica je Damira Tomljanovića Gavrana, legendarnog zapovjednika „Tigrova“. On je na Velebitu položio život na oltar domovine.

1990. s 22 godine dragovoljno je pristupio postrojbi specijalne policije za posebne namjene MUP-a RH. Postaje pripadnik 1. gardijske brigade „Tigrovi“ s kojima će proći gotovo sve hrvatske bojišnice. Zapadnoslavonsku bojišnicu, Ilok, Okučane, Tenju, Novu Gradiški, Petrinju, Hrvatsku Kostajnicu, Novsku, južnu bojišnicu, dubrovačko područje, Velebit.

Komemoraciju za Gavrana i ove su godine upriličili Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi” i Grad Senj, a otpočela je državnom himnom i minutom šutnje za sve pale i umrle hrvatske branitelje. Uz majku Mariju i Gavranovu obitelj , te njegove Tigrove Gavranu su se došli pokloniti osobni izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske general pukovnik Marijan Mareković, predstavnici Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane, Ministarstva pravosuđa i uprave, senjski gradonačelnik Jurica Tomljanović i predsjednik Gradskog vijeća Grada Senja Željko Tomljanović sa suradnicima, kao i brojne delegacije županija, gradova i općina, te predstavnici županijskih i lokalnih ustanova i institucija, braniteljskih i civilnih udruga, stradalnici Domovinskog rata, ratni veterani i dragovoljci, te građani. Svi oni su paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na Gavranovu grob odali počast legendarnom tigru koji je naziv junaka Domovinskog rata dobio zbog iznimne hrabrosti i časnog ponašanja, bio je primjer koji su ostali slijedili.

Za života ga je više puta pismeno pohvalio predsjednik RH Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata 1990-1992. i Plakete 1. gardijske brigade. Posmrtno je odlikovan Redom bana Josipa Jelačića, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom hrvatskog trolista, Zlatnom plaketom „Tigar”. Njegovi suborci ga ne zaboravljaju i rado pričaju o njemu. Stalnim podsjećanjem na njega, smatraju, spasit će ga od zaborava.

Ime Damira Tomljanovića Gavrana po cijeloj Hrvatskoj nose ulice, trgovi, vojne škole, sportski tereni, memorijali, hodočašća. Snimljena su dva dokumentarna filma („Izdrži, prijatelju, stižem“; „Gavran 101“), otvorena spomen-kuća, izrađene biste, kapelica, oslikani murali. Posebna se uspomena na njega čuva u njegovu rodnom mjestu, Krivom Putu, u kojem se svake godine svečano obilježava godišnjica njegove smrti.

Comments

comments

Pogledajte još...

Otvoren Memorijalni centar Josip Jović u Aržanu

Spread the loveU nedjelju 6. kolovoza 2023. u 10 sati u Aržanu, Ulica Petra Žaje …