Home / Vijesti / Obilježena 28. obljetnice VRO Bljesak u Okučanima

Obilježena 28. obljetnice VRO Bljesak u Okučanima

Spread the love

Hrvatska se 1. svibnja prisjetila vojno-redarstvene operacije “Bljesak” tijekom koje je prije 28 godina oslobođena zapadna Slavonija. VRO “Bljesak” je jedna od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu u kojoj je 7200 hrvatskih vojnika i policajaca nakon gotovo četverogodišnje okupacije u manje od 32 sata oslobodilo 500 četvornih kilometara hrvatskog državnog teritorija. U oslobađanju zapadne Slavonije poginuo je 51 hrvatski branitelj, a 162 je bilo ranjeno. Na obilježavanju obljetnice sudjelovali su i članovi naše udruge.

Program je počeo jutarnjom budnicom ulicama Okučana u 7:30 sati čime je tradicionalno počela proslava pobjedničke operacije Hrvatske vojske i policije, a od 8 do 16 sati mogao se razgledati taktičko-tehnički zbor Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova na više lokacija.

Središnja svečanost održala se u 9 sati kod spomen-obilježja „Kocke vedrine“, a od 10:30 sati u Crkvi sv. Vida služila se misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.

Od 13 sati na stadionu moglo se pogledati atraktivne pokazne vježbe pripadnika Hrvatske vojske i policije te nastup HRZ-a „Krila Oluje“. Osiguran je bio i tradicionalni vojnički ručak za građanstvo, a cjelodnevni program završio je večernjim koncertom u Spomen parku hrvatskim vitezovima, s početkom u 19 sati.

Comments

comments

Pogledajte još...

POZIV: Križni put u Krašić

Spread the love Comments comments