Home / Vijesti / Obilježena 30. godišnjica od počinjenog zločina nad Hrvatima na Stipića livadi

Obilježena 30. godišnjica od počinjenog zločina nad Hrvatima na Stipića livadi

Spread the love

Obilježavanje 30. godišnjice od počinjenog zločina nad 33 hrvatska vojnika i šestero civila na Stipića livadi, u općini Jablanica, upriličilo se u petak, 28. srpnja na Stipića livadi.

Obilježavanje obljetnice, na kojoj je prisustvovala i Zajednica udruga i članova HVIDR-a Grada Zagreba, počelo je u 10:30 sati polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, nakon čega se u 11 sati služila sveta misa za poginule.

Stipića livada je mjesto na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatska vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici tzv. Armije BIH, među kojima se spominju i mudžahedini.

Armija BiH je 28. srpnja 1993. tijekom upada u Doljane, likvidirala 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi. Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH. Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin. Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Nažalost, ni do danas još nije rasvijetljen pokolj sa Stipića livade.

 

Comments

comments

Pogledajte još...

Poziv na Domovinsku duhovnu obnovu u Vukovaru

Spread the loveBratovština Marijanski zavjet za domovinu, organizira, od 31. kolovoza do 3. rujna., drugu …