Home / Vijesti / Završio prosvjed održan zbog zabrane emitiranja Z1

Završio prosvjed održan zbog zabrane emitiranja Z1

Spread the love

HVIDR-a Grada Zagreba uz potporu drugih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata organizirala je prosvjednu šetnju i skup u znak potpore televiziji Z1. Prema procjeni policije, na prosvjedu je bilo oko 5.000 ljudi, a organizatori tvrde između 8.000 i 10.000.

Prosvjed je počeo ispred braniteljskog šatora u Savskoj ulici, a u podne su krenuli prema Agenciji za elektroničke medije u Jagićevoj ulici. Ondje su prosvjedovali do 13.50.

Okupljenima su se, među ostalima, obratili Ante Tandara, čelnik HVIDR-e, i novinar Velimir Bujanec. Mirjana Rakić, predsjednica Vijeća za elektroničke medije, prozivana je grubim riječima. Unatoč tomu što su organizatori skupa cijelo vrijeme pozivali na dostojanstvo, nekoliko puta moglo se čuti uzvikivanje “Za dom spremni”. Prosvjed je završio performansom kada su Bujanec i Jurič u Vijeće za elektroničke medije donijeli partizansku kapu i šubaru s kokardom. Kazali su da ih ostavljaju Mirjani Rakić da “izabere koju želi od tih dviju kapa”.

Potporu okupljenima dao je, među ostalima, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan TepešSvjedoci smo da je u Hrvatskoj ponovno na djelu uvođenje verbalnog delikta. Vijeću za elektroničke medije zamjera dvostruka pravila. S jedne strane zabranjuje se rad privatnoj televiziji zbog riječi izgovorenih u njezinu eteru, dok se s druge strane tolerira da, kako je rekao, na javnoj televiziju njega i njegovu stranku nazivaju proustaškom. U tom je kontekstu naveo i ismijavanje hrvatske himne u Pupovčevim Novostima, koje se tumači kao satira. Naglasio je kako je za to da se svaki govor mržnje sankcionira, ali da se pritom ista pravila primjenjuju za sve.

Marko Jurič, urednik i voditelj emisije Markov trg, kazao je: Nisam uvrijedio sve Srbe u Hrvatskoj, već sam govorio o četnicima, o Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja pjeva četničke pjesme.

Ante Tandara, predsjednik zagrebačke HVIDR-e rekao je kako su spremni ovakvu potporu dati svim televizijama kojima se slično dogodi. U rat smo krenuli radi slobode mišljenja i govora. Ovaj slučaj podsjeća nas na davne 80. kad se moralo paziti što će se reći, rekao je Tandara. Jurič je samo pustio snimku na kojoj pravoslavni svećenici pjevaju četničke pjesme, i kako ne biti na strani tog novinara, upitao je Tandara.

Podsjetimo, Vijeće za elektroničke medije na sjednici prošlog petka donijelo je odluku o oduzimanju koncesije televiziji Z1 na tri dana. Oduzeta je zbog emitiranja emisije “Markov trg” koju je urednik i voditelj Marko Jurič odjavio porukom svima koji šeću Cvjetnim trgom da budu oprezni jer je blizu crkva u kojoj stoluju četnički vikari.

Ovo nije prva tako drastična mjera Vijeća, rekla je predsjednica Mirjana Rakić u HRT-ovu Studiju 4. Znam da je to oštra mjera, ali jedina je koju zakon predviđa, nema blaže kazne. Govor mržnje spada pod kazneni zakon i Vijeće je dužno podnijeti prijavu DORH-u. Cilj Vijeća nije ograničavati slobodu govora, ali istovremeno uloga je nadziranje provođenja zakona, dodala je Rakić. 

Reagirali smo na temelju našeg nadzora, ali i prijava kojih je taj dan došlo mnogo, kazala je.

Vijeće je utvrdilo da je emisiju “Markov trg”, emitiranu 19. siječnja, voditelj odjavio riječima koje su u suprotnosti s člankom kojim je, uz ostalo, propisano da u medijskim uslugama nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla.

Glavna urednica Z1, Maja Šudić, odbila je doći u HRT-ovu emisiju i poručila je da se solidarizira sa šutnjom svoje TV postaje te da će šutjeti dok zabrana ne prođe.

Comments

comments

Pogledajte još...

Sretan Uskrs!

Spread the love Comments comments

11 komentara

Odgovori